Σφένδαμος νάνος,20-30 CM ΥΨΟΣ

15,00 €
με ΦΠΑ

Σφένδαμος  νάνος - Acer palmatum

Δένδρο νάνο, φυλλοβόλο. Χρώμα φυλλώματος: κόκκινο Ύψος: 40 - 50 εκ.

Ποσότητα

 

Ασφάλεια συναλλαγών

 

Αποστολή αγαθών

 

Πολιτική επιστροφών

Σφένδαμος  νάνος - Acer palmatum

Τα acer palmatum είναι μικρά φυλλοβόλα δέντρα και θάμνοι, με αντίθετα πεντάλοβα φύλλα, ιθαγενή σε Ιαπωνία, Κίνα και Κορέα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκατοντάδες ποικιλίες στην καλλιέργεια. Το είδος palmatum ξεχωρίζει από τα άλλα είδη acer του γένους του, λόγω των πεντάλοβων φύλλων του. Είναι πολύ δημοφιλή σαν μπονσάι λόγω της ικανότητάς τους να ανταποκρίνονται στις περισσότερες τεχνικές των μπονσάι, του όμορφου φυλλώματός τους και της χαριτωμένης δομής των κλαδιών τους.

Μέσα στο φάσμα του είδους υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην ανάπτυξη, το μέγεθος των φύλλων και τον ανοιξιάτικο, καλοκαιρινό και φθινοπωρινό χρωματισμό. Ποικιλίες με πράσινο καλοκαιρινό χρώμα φυλλώματος τείνουν να είναι πιο ανθεκτικές ενώ στις ποικιλίες με κόκκινο φύλλωμα (αν και αδιαμφισβήτητα πιο όμορφες) λείπουν οι ικανότητες της χλωροφύλλης στα φύλλα τους και είναι πιο αδύναμες. Τα λουλούδια και οι καρποί σε σχήμα κλειδιού τείνουν να είναι ασήμαντα και εύκολα παραβλέπονται. Το κύριο πρόβλημα με την περιποίηση των acer palmatum είναι η διατήρηση των πολύ λεπτών φύλλων χωρίς ελαττώματα, καθώς καίγονται εύκολα από τον ήλιο και τον άνεμο.

Τοποθέτηση Μακριά από απευθείας ηλιακό φωτισμό και δυνατούς ανέμους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου για την προστασία του φυλλώματος από το κάψιμο από τον ήλιο και τον άνεμο. Παρ’ όλα αυτά καλός φωτισμός το καλοκαίρι και το φθινόπωρο βοηθάει την γενική κατάσταση του φυτού και τον χρωματισμό του φυλλώματος.

Το χειμώνα, προστατέψτε τα από παγετούς κάτω των -10ºC.

Πότισμα 

Τα acer palmatum διψούν πολύ πριν από τη νέα ανάπτυξη την άνοιξη και το καλοκαίρι και χρειάζονται επιπλέον νερό.

Λίπανση 

Λιπάνετε κάθε εβδομάδα με λίπασμα με υψηλό ποσοστό αζώτου (ΝPK) μόλις τα «μάτια» ανοίξουν την άνοιξη για να προωθήσετε δυνατή ανάπτυξη και να δυναμώσουν τα φύλλα ενάντια στο κάψιμο από τον ήλιο και τον άνεμο. Η περιορισμένη εφαρμογή της πρώιμης λίπανσης παράγει πολύ μικρά μεσοδιαστήματα στους βλαστούς και λεπτότερη ανάπτυξη, κάτι που απαιτείται σε «τελειωμένα» ή αναπτυγμένα δέντρα.

Μετά την σκλήρυνση των νέων βλαστών, λιπάνετε κάθε 15 ημέρες με ένα ισορροπημένο λίπασμα.

Μεταφύτευση 

Κάθε 1 με 2 χρόνια, καθώς οι βλαστοί αναπτύσσονται την άνοιξη μέχρι το δέντρο να φτάσει την ηλικία των 10 ετών, μετά όταν είναι απαραίτητο σε ένα βασικό μίγμα εδάφους.

Κλάδεμα 

Εκτός αν χρειάζεται επέκταση, για να σχηματιστούν νέες περιοχές φυλλώματος ή κλαδιά, κλαδέψετε τους νεους βλαστους πίσω στο ένα ή δυο σετ φύλλων, ακολουθώντας τις εξάρσεις της ανάπτυξης κατά την διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης. Για δέντρα που χρειάζονται μικρά μεσοδιαστήματα στους βλαστούς, τα «μάτια» μπορούν να κορφολογηθούν αφήνοντας 2 νέα αντίθετα φύλλα μόλις γίνουν εμφανή. Αυτό θα προωθήσει λεπτή ανάπτυξη με διακλαδώσεις, με κοντά μεσοδιαστήματα και θα βοηθήσει την ανάπτυξη ματιών πιο πίσω στα κλαδιά(back-budding). Αφαιρείτε όλα τα κλαδιά με μεγάλα μεσοδιαστήματα.

Αποφύλλωση μπορεί να γίνει στα μέσα καλοκαιριού, αυτό οδηγεί σε μικρότερα φύλλα, καλύτερη διακλάδωση και δυνατότερο φθινοπωρινό χρώμα. Παρ’ όλα αυτά αποφύλλωση θα πρέπει να γίνεται μόνο σε υγιή δέντρα, ποτέ την ίδια χρονιά με τη μεταφύτευση, ποτέ 2 χρόνια εν συνεχεία και ποτέ σε αδύναμες κοκκινόχρωμες ποικιλίες.

Το αυστηρό κλάδεμα και το κλάδεμα διαμόρφωσης θα πρέπει να γίνονται το φθινόπωρο μετά την πτώση των φύλλων (προτιμότερο μέσα σε μια εβδομάδα) ή κατά το μέσο του καλοκαιριού στην περίοδο ημι-ύπνωσης όταν οι πληγές κλείνουν πολύ γρήγορα. Ποτέ μην κλαδεύετε κατά τη διάρκεια της άνοιξης καθώς όλα τα είδη acer έχουν τη συνήθεια να χάνουν πολλά υγρά, πράγμα που μπορεί να εξασθενήσει σοβαρά το φυτό ή ακόμα και να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των κλαδιών. Σιγουρευτείτε ότι οι πληγές έχουν σφραγιστεί καλά.

Για δέντρα που επιδεικνύονται για τις χωρίς φύλλα χειμερινές σιλουέτες τους, το καλοκαιρινό κλάδεμα μπορεί να είναι ένα ενδεχόμενο.

Φ001

Οδηγίες χρήσης

Είδος δέντρου
Σφένδαμος νάνος

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Έχετε ήδη λογαριασμό
Αντί για αυτό, συνδεθείτε ή Αλλαγή password