Βιγκόνια - Χωνάκι 100cm - 125cm ύψος

20,00 €
με ΦΠΑ

Βιγκόνια - Χωνάκι, Bignonia capencis

Η μεγανθής Μπιγκόνια ή Μπιγνόνια είναι φυλλοβόλο, αναρριχώμενο φυτό με πράσινο, σύνθετο φύλλωμα, μεγαλύτερο από τα άλλα είδη. Ανθίζει από Απρίλιο έως Νοέμβριο.  Ύψος φυτού 1,00m έως 2,50m.

Ποσότητα

 

Ασφάλεια συναλλαγών

 

Αποστολή αγαθών

 

Πολιτική επιστροφών

Βιγκόνια - Χωνάκι, Bignonia capencis

Περιγραφή - Προέλευση

Το κλασσικό και αγαπημένο χωνάκι. Στολίζει τους περισσότερους κήπους και βεράντες της χώρας μας και αποτελεί αναπόσπαστη εικόνα των καλοκαιρινών μας διακοπών. Ένα από τα πιο διαδεδομένα αναρριχητικά φυτά που μας συνοδεύει με τα λουλούδια και το πυκνό του φύλλωμα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και τα πρώτα κρύα.

Τα χαρακτηριστικά του λουλούδια έχουν πορτοκαλί χρώμα, όμως υπάρχουν ποικιλίες με κόκκινα, κίτρινα, ροζ, και μωβ άνθη. Πολλές από αυτές τις ποικιλίες έχουν και αειθαλές φύλλωμα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικά είδη φυτών που όμως λόγω της μεγάλης ομοιότητάς τους τα κατατάσσουμε στις μπιγκνόνιες.

Φροντίδα

Το χωνάκι είναι ένα από τα φυτά που απαιτούν ελάχιστη φροντίδα είτε στον κήπο μας είτε σε γλάστρες στις βεράντες μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι άφθονο απευθείας ηλιακό φως (ακόμα και τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας) και νερό.

Το χωνάκι χρειάζεται συχνό πότισμα αν το καλλιεργείτε σε γλάστρα. Στον κήπο ίσως χρειαστεί να το ποτίζετε συχνά τον πρώτο καιρό μέχρι το ριζικό του σύστημα να αναπτυχθεί πλήρως. Από εκεί και πέρα μπορείτε σχεδόν να το ξεχάσετε γιατί τα χωνάκια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία.

Η ανθοφορία τους είναι απίστευτη, τα χωνάκια δεν σταματούν να ανθίζουν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και μέχρι η θερμοκρασία να πέσει χαμηλά το φθινόπωρο. Τα άνθη του προσκαλούν τόσο τις πεταλούδες όσο και πολλά ωδικά πτηνά αν το καλλιεργείτε στην εξοχή. Επίσης, το φύλλωμά τους είναι πυκνό και όμορφο ακόμα κι αν η ανθοφορία περιοριστεί. Για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων λουλουδιών, προσπαθείτε να κόβετε τα μαραμένα λουλούδια – αν βέβαια το χωνάκι σας είναι σε μέγεθος που επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Ένα ακόμη μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε όλων των ειδών τα εδάφη, από το αμμώδες μέχρι το βαρύ αργιλώδες χώμα. Όπου κι αν το φυτέψετε, το χωνάκι σας θα καταφέρει να αναπτυχθεί και με τον ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξής του θα σας εκπλήξει ευχάριστα φτάνοντας σε εντυπωσιακά μεγέθη που μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν τα 10 μέτρα σε ύψος. 

Η ιδανικότερη χρήση του είναι ως αναρριχητικό που θα καλύψει φράχτες, πέργκολες, κάγκελα ή τοίχους. Μπορεί όμως άνετα να καλλιεργηθεί και ως εδαφοκάλυψη. Ως αναρριχητικό θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη γιατί αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και τόσο το πυκνό του φύλλωμα όσο και τα βαριά του άνθη κάνουν το φυτό πολύ βαρύ. Αν θέλετε να καλύψετε φράκτες ή πέργκολες, δέστε γερά το φυτό πάνω στα κάγκελα.

Αν πάλι θέλετε να το βοηθήσετε να ανέβει ψηλά, π.χ. να «πλέξει» στα κάγκελα της βεράντας σας, δέστε ένα πλαστικό καλώδιο στα κάγκελα και στηρίξτε την άλλη άκρη του σε κάποιο σταθερό σημείο κοντά στο φυτό. Στη συνέχεια δέστε τα κλαδιά του φυτού πάνω στο καλώδιο ώστε να του δείξετε προς τα πού να προχωρήσει. Στην περίπτωση που θέλετε να καλύψετε κάποιο τοίχο, καλό θα ήταν να στερεώσετε πάνω στην επιφάνεια ένα πλαστικό πλέγμα (σαν αυτά που βάζουμε στις βεράντες για τα παιδιά) ώστε το χωνάκι σας να έχει από πού να στηριχθεί για να απλωθεί.

Το χωνάκι στηρίζεται πάνω στις επιφάνειες, τόσο με τους βλαστούς του που περιστρέφονται γύρω από το στήριγμα όσο και με λεπτά ριζίδια που εμφανίζονται κατά μήκος των κλαδιών του και «αγκαλιάζουν» το στήριγμα.

Αν θέλετε να ενισχύσετε την ανάπτυξη του φυτού σας, λιπαίνετε κάθε 15 ημέρες με λίπασμα για ανθοφόρα φυτά από τον Απρίλιο έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Καθώς ο καιρός θα αρχίσει να κρυώνει, μειώστε τη λίπανση και ελαττώστε το πότισμα ώστε το φυτό σιγά σιγά να μπει σε πιο αργούς ρυθμούς και να προετοιμαστεί για το χειμώνα.

Το χειμώνα το χωνάκι σας θα ρίξει όλα τα φύλλα του και θα απομείνει ένα σύμπλεγμα ξερών κλαδιών. Το χωνάκι μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες μέχρι και -10oC το χειμώνα καθώς η παγωνιά καταστρέφει μόνο το υπέργειο τμήμα του φυτού και όχι το ριζικό του σύστημα. Την άνοιξη θα πρέπει να το κλαδέψετε ώστε να ελέγξετε το σχήμα του. Μην ανησυχείτε, με τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξής του, πολύ σύντομα θα καλύψει και πάλι κάθε επιφάνεια στην οποία μπορεί να στηριχθεί. Αν θέλετε να διατηρήσετε το ύψος που πήρε την προηγούμενη χρονιά, αφήστε κάποια κεντρικά κλαδιά ανέπαφα αλλά κόψτε όλα τα μικρά παρακλάδια ώστε το φυτό σας να μεγαλώσει γύρω από τα κεντρικά κλαδιά και γρήγορα να τα καλύψει. Έχετε στο μυαλό σας ότι τα λουλούδια εμφανίζονται πάνω στα νέα κλαδιά κι όχι στα ξυλοποιημένα τμήματα του φυτού. Επίσης, αν θέλετε το φυτό σας να έχει πιο συμπαγές σχήμα, κορφολογείτε το συχνά καθόλη την περίοδο της ενεργής ανάπτυξής του. Καθώς το χωνάκι μπορεί να ερρεθίσει το δέρμα μερικών ανθρώπων, φροντίστε να φοράτε γάντια όταν περιποιείστε το φυτό σας (όλα τα μέρη του φυτού μπορεί να είναι τοξικά για ορισμένους ανθρώπους).

004

Οδηγίες χρήσης

Είδος αναρριχώμενου
Βουκαμβίλια

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Έχετε ήδη λογαριασμό
Αντί για αυτό, συνδεθείτε ή Αλλαγή password