Μανταρινιά δέντρο, 120-150cm ύψος
Μανταρινιά δέντρο - Mandarin orange
Το μανταρίνι είναι ο καρπός της μανταρινιάς (επιστ.: Citrus reticulata), ενός μικρού εσπεριδοειδούς δένδρου. Μοιάζει πολύ με το πορτοκάλι. Το σχήμα του δεν είναι σφαιρικό αλλά ελλειψοειδές έχουν σημαντική διατροφική αξία, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Το δέντρο είναι πιο ανθεκτικό στην ξηρασία σε σύγκριση με τους καρπούς της.
Η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με την ποσότητα
Ασφάλεια συναλλαγών
Αποστολή αγαθών
Πολιτική επιστροφών
Μανταρινιά δέντρο - Mandarin orange
Το μανταρίνι είναι ο καρπός της μανταρινιάς (επιστ.: Citrus reticulata), ενός μικρού εσπεριδοειδούς δένδρου. Μοιάζει πολύ με το πορτοκάλι. Το σχήμα του δεν είναι σφαιρικό αλλά ελλειψοειδές. Τα μανταρίνια τρώγονται συνήθως ωμά ή σε φρουτοσαλάτες. Το δέντρο είναι πιο ανθεκτικό στην ξηρασία από ότι ο καρπός. Το δέντρο είναι αειθαλές, ευαίσθητο και εύκολα καταστρέφεται από το κρύο .Φύεται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα.Τα μανταρίνια καλλιεργούνται σε πολλές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα (κυρίως στην Κρήτη και την Χίο).
Το μανταρίνι έχει πολλά ονόματα, μερικά από τα οποία αναφέρονται σε διασταυρώσεις ανάμεσα στη μανταρινιά και σε άλλο εσπεριδοειδές φυτό. Τα περισσότερα μανταρίνια σε συσκευασίες ανήκουν στην ποικιλία satsuma, γνωστή στην Ιαπωνία με το όνομα mikan. Η ποικιλία όμως που έχει κερδίσει τους καταναλωτές διεθνώς είναι οι κλημεντίνες. Το tangor, που είναι διασταύρωση ανάμεσα σε πορτοκάλι και μανταρίνι έχει πικρή σάρκα, πλούσια σε άρωμα και είναι εύκολο στο ξεφλούδισμα. Τέλος, το rangpur αποτελεί μια διασταύρωση μανταρινιών και λεμονιών.
Ποικιλίες και η επιστημονική τους ονομασία
- Μανταρινιά η κοινή Citrus reticulata (Κιτρέα η δικτυωτή)
- Μανταρινιά Cleopatra Citrus reshni
- Μανταρινιά Dancy Citrus tangerina
- Μανταρινιά Satsuma Citrus unshiu
Θρεπτική αξία
Το μανταρίνι μοιάζει με το πορτοκάλι, παρότι είναι λιγότερο πλούσιο σε μεταλλικά άλατα. Η παρουσία αλάτων βρώμιου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση. Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Σύμφωνα με δύο ιαπωνικές μελέτες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, η κατανάλωση του φρούτου μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη. Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτινοειδή. Μία μερίδα 100 γραμ. θεωρητικά αποδίδει 53 θερμίδες.
Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Οδηγίες χρήσης
- Είδος δέντρου
- Μανταρινιά δέντρο